Vill du bli uppringd?

Ring på 076 161 91 10 eller
använd kontaktformuläret nedan.


IMG_5306
Ja, ser man i innehållsförteckningen i en guidebok förstår man vad Wien har att erbjuda. Några av rubrikerna är Stefansdomen, Slottet Hofburg, Kunsthistorisches Museum, Karlskirche, Museumsquartier, Palats och historiska byggnader och givetvis Spanska Ridskolan.

Men förutom allt som minner om det kejserliga förflutna är Wien en stad i utveckling som växer snabbt. Här finns även modern arkitektur, ett rikt kulturliv och ett pulserande nattliv. Ett inbjudande “Innere Stadt” med Stefansdomen eller, som Wienarna kallar den kärleksfullt “Steffi” i centrum. Här hittar du breda härliga gågator som Graben och Kärntner Strasse. Fina och vackra butiker, caféer i varje hörn och på varje gata. Här slår man sig gärna ner och tar något att dricka, eller varför inte en kaffe med någon berömd bakelse såsom Apfelstrudl eller Sachertorte.

Och blir du sugen så är det inte långt till nästa korvstånd eller som dom heter här Würstelstand.

Andra berömda byggnader är givetvis det pampiga slottet Schönbrunn som var kejsardynastin Habsburgs sommarresidens. Hundertwasserhaus – det färgglada huset från 1985 som har golv i olika nivåer, takträdgårdar och unika fönster. Snart kommer foto av själva huset men tills vidare får ett exempel av alla de souvenirer som avbildar husen duga. En vacker tallrik.

Och så får vi inte glömma den berömda Staatsoper som invigdes 1869 med Mozarts Don Giovanni. Inte bara Mozart verkade här utan även Beethoven, Haydn, Schubert, Strauss och Brahms. Operan blev så gott som totalförstörd av bomber 1945 men återinvigdes renoverad och moderniserad 1955. Inte få souvenirer om Mozart heller..

Heurigen är det österrikiska namnet på en vintaverna som serverar egenproducerade viner på glas. Grinzing var en gång ett litet vinodlarsamhälle men är idag ett av de mest Heurigen-täta områdena i Wien. Ett klassiskt sådant är Mayer am Pfarrplatz varifrån bilden med vinrankor kommer. Härligt en ljum vår- eller sommarkväll.

Wien erbjuder tunnelbana, bussar och spårvagnar. Ett centralt stopp är Schwedenplatz vid Donaukanalens kaj.

Vill du inte handla i de dyraste och mest mondäna butikerna kan du ta dig till Naschmarkt alldeles vid järnvägsspåren. Här är liv och rörelse; barer och caféer och det mesta du kan tänkas behöva i de oliks stånden. Lite exempel här som kläder, bakverk. Eller – om du blir extra sugen – grodlår. Ett folknöje. Stimmigt och färgstarkt.

//Lena april 2018