Vill du bli uppringd?

Ring på 076 161 91 10 eller
använd kontaktformuläret nedan.


IMG_5430
Många kunder söker upplägg med kortare resor och gärna inte med flyg. Jag har tidigare haft Köpenhamn på förslag men glöm inte Oslo. Var själv där nyss och blev bokad på buss i stället för tåg. Ett kapitel i sig men glöm det nu. Bussresan fungerade perfekt och du kommer rakt in i Oslo centrum i stället för flera mil utanför.

Varför inte Oslo? Vintertid har jag tidigare beskrivit i bloggen. Denna gång har vi på förslag en båttur på Oslofjorden. Egencharter eller reguljär beroende på storlek på grupp. Staden är under utveckling. Rådhuset, Holmenkollen, Akershus fästning, Vigelandsparken och Karl Johan med slottet. Allt det där känner vi till liksom lax, tunnbröd och spekemat. Men sedan ganska många år nu växer Oslo utmed fjorden. Aker Brygge med sin fina promenad och sina många restauranger med fisk och skaldjur. Och efter Aker Brygge hittar vi idag det spännande området Tjuvholmen med moderna lägenheter med tillhörande båtplats om du önskar (!), flott hotell, restauranger och barer och ett museum för efterkrigskonst.

Visst, prisnivån är hög men valutakursen snällare än på länge.

//Lena november 2018
IMG_0569
Var i förra veckan på IjMEX i Frankfurt, mässan för oss som arbetar med möten världen över. Här hittar du utställare som transportbolag, hotellkedjor, kongressbyråer och agenter. Men för att göra ett omväxlande program behövs även det där lilla extra till pauser under långa mötesdagar. Och det hade man satsat på i år.

I denna nya del fanns exempel på annorlunda mötesrum, mat med tema, artister, aktiviteter och musikunderhållning. Jättepianot på golvet var populärt. Ett fotbollsspel lockar alltid. Seriöst – javisst, vi behöver rasten.

//Lena maj 2018
IMG_5306
Ja, ser man i innehållsförteckningen i en guidebok förstår man vad Wien har att erbjuda. Några av rubrikerna är Stefansdomen, Slottet Hofburg, Kunsthistorisches Museum, Karlskirche, Museumsquartier, Palats och historiska byggnader och givetvis Spanska Ridskolan.

Men förutom allt som minner om det kejserliga förflutna är Wien en stad i utveckling som växer snabbt. Här finns även modern arkitektur, ett rikt kulturliv och ett pulserande nattliv. Ett inbjudande “Innere Stadt” med Stefansdomen eller, som Wienarna kallar den kärleksfullt “Steffi” i centrum. Här hittar du breda härliga gågator som Graben och Kärntner Strasse. Fina och vackra butiker, caféer i varje hörn och på varje gata. Här slår man sig gärna ner och tar något att dricka, eller varför inte en kaffe med någon berömd bakelse såsom Apfelstrudl eller Sachertorte.

Och blir du sugen så är det inte långt till nästa korvstånd eller som dom heter här Würstelstand.

Andra berömda byggnader är givetvis det pampiga slottet Schönbrunn som var kejsardynastin Habsburgs sommarresidens. Hundertwasserhaus – det färgglada huset från 1985 som har golv i olika nivåer, takträdgårdar och unika fönster. Snart kommer foto av själva huset men tills vidare får ett exempel av alla de souvenirer som avbildar husen duga. En vacker tallrik.

Och så får vi inte glömma den berömda Staatsoper som invigdes 1869 med Mozarts Don Giovanni. Inte bara Mozart verkade här utan även Beethoven, Haydn, Schubert, Strauss och Brahms. Operan blev så gott som totalförstörd av bomber 1945 men återinvigdes renoverad och moderniserad 1955. Inte få souvenirer om Mozart heller..

Heurigen är det österrikiska namnet på en vintaverna som serverar egenproducerade viner på glas. Grinzing var en gång ett litet vinodlarsamhälle men är idag ett av de mest Heurigen-täta områdena i Wien. Ett klassiskt sådant är Mayer am Pfarrplatz varifrån bilden med vinrankor kommer. Härligt en ljum vår- eller sommarkväll.

Wien erbjuder tunnelbana, bussar och spårvagnar. Ett centralt stopp är Schwedenplatz vid Donaukanalens kaj.

Vill du inte handla i de dyraste och mest mondäna butikerna kan du ta dig till Naschmarkt alldeles vid järnvägsspåren. Här är liv och rörelse; barer och caféer och det mesta du kan tänkas behöva i de oliks stånden. Lite exempel här som kläder, bakverk. Eller – om du blir extra sugen – grodlår. Ett folknöje. Stimmigt och färgstarkt.

//Lena april 2018

IMG_5249
IMG_5241

Tjeckien och Slovakien – en delning utan konflikt Nyårsdagen 1993,

Slovakien ville ha självständighet och Tjeckien en delning och det har fallit väl ut. Idag har man ett nära samarbete. Efter ett ganska tufft 90-tal har Slovakien fått in utländsk industri, bland annat bilindustri. Med produktion av KIA, VW och Peugeot innebär detta att landet är världens största biltillverkare räknat pet capita. Både Tjeckien och Slovakien är med i EU och i Schengen.

Om du reser från Göteborg direkt till Wien med Austrian är det lätt och enkelt att besöka Slovakien och Bratislava. Vi ordnar busstransfer som tar bara drygt en timme På vägen ser eu ett otal vinsnurror. Jag gick runt med vår agent i ett par timmar och fick en bra känsla av den fina stadskärnan (Stari Grad), den lugna atmosfären, UFO Tower med utsikt. Här händer mycket och landets levnadsstandard höjs ständigt.

I området där gamla järnridån gick finns idag ett rekreationsområde med motionsspår. I centrala stan byggs bland annat kontorsbyggnader som i Londons finanskvarter och stadens silhuett kommer att se mycket annorlunda ut om några år.

Hit kommer massor av kryssningsresenärer som besöker Bratislava på sin färd utmed Donau som mäktigt löper genom Europa. Någon vi här i Sverige kanske inte tänker på… massturism långt från oss. Tyvärr för turistbranschen i Slovakien spenderar gästerna inte mycket pengar under sitt besök så man söker nya övernattande gäster och rustar för bästa möjliga mottagande.

Jag såg ett vackert hotell som heter Devin. 4 *, renoverat i ursprunglig stil som ett riktigt anrikt hotell och med perfekt läge. Mycket för pengarna och en annorlunda destination med historia. Vi har en bra agent att samarbeta med – varför inte kombinera Wien och Österrike med Bratislava och Slovaken ?

//Lena april 2018
IMG_5158
Senaste studieresan gick till Litauens huvudstad Vilnius. Litauen har ju varit ockuperat i långa tider – av allt från preussiska härförare till ryssar och tyskar. Landet blev självständigt så sent som 1991 och är sedan 2004 medlem i EU. Utvecklingen går snabbt och idag hittar du en kosmopolitisk känsla med trendiga barer och moderna hotell samtidigt som du har historien på plats. Vilnius gamla stad finns på Unescos världsarvslista och är populärt mål för turister. Tidigt satsade man i baltiska länderna på IT och deras wifi är bland de snabbaste du hittar. Gillar också deras lösning med paraplyställ, lite high tech överallt! Här finns många call centers och inte minst våra storbanker är väl representerade här. Norr om floden Neris hittar du levande och växande affärsliv med skyskrapor i glas och stål.

De mest besökta turistmålen är Katedralstorget med Vilnius katedral och klocktornet. Strax bredvid ligger “Palace of Grand Dukes” eller Zemutines pilies muziejus. Detta museum utgörs till stor del av arkeologiska utgrävningar med otalet intressanta fynd – klädesplagg av olika slag och kakelplattor som konstverk här.  Och givetvis satsar man på audiovisuell upplevelse i framkant. Bildspel i 3D som gjorde mig först helt vimmelkantig men fångade sedan intresset. Ett fantastiskt intressant museum som är väl värt ett besök. Vi fick prova klänningar från förr och denna vägde en del kan jag säga..

Vid Rådhustorget ligger det ombyggda rådhuset i klassistisk stil och på torget hålls stora evenemang. Att göra en guidad tur kvällstid med alla vackra upplysta byggnader är en god idé. Runt torget på båda sidor erbjuder Gamla Stan allt du kan tänka dig i form av barer, restauranger och klubbar. Vilnius är en studentstad och ställena är välbesökta. Dessutom ökar antal besökare år från år och man satsar verkligen på att erbjuda sina gäster upplevelser av olika slag.

Vi besökte det berömda Trakai Island Castle fick vi se hur man på den tiden kämpade mot varandra och vilka vapen som användes. Bra skådespel som kan hyras in för evenemang, inte nödvändigtvis på detta slott. Under 1300-talet etablerade sig karaimer, ett folkslag från Turkiet, här i Trakai. Vi fick prova på det Karaimska köket och baka deras berömda piroger, s.k. kibinai. Hantverk i form av stickade sockar, vantar och mössor finns i massor och är vackert och prisvärt. Bärnsten var en viktig handelsvara förr och fortfarande en nationalsymbol.

Vad hann vi mer – jo ostprovning, besök på “Rhum Room Bar” och diverse rundvisningar på hotell och konferenscentra.  Vilnius erbjuder en blandning av gammalt och nytt och är ett spännande alternativ för weekendresa med företaget. Från Göteborg flyger Wizzair direkt medan Finnair, LOT och Air Baltic flyger med byte och då tar resan knappt fyra timmar.

 

//Lena okt 2017